Gratis bestandscontrole van je drukbestanden

Gratis bestandscontrole

Alvorens we jouw drukbestanden naar productie doorzetten, voeren we altijd een gratis bestandscontrole uit.

Met een bestandscontrole kunnen wij je verzekeren dat je degelijk drukwerk van ons zal ontvangen en hoef je je daarover geen zorgen te maken na het plaatsen van je bestelling.

Wanneer we vaststellen dat je aangeleverde bestand niet voldoet aan de vereisten voor een kwalitatief drukresultaat en het bestand het ons niet toelaat om dit voor jou op te lossen, dan zullen we nagaan hoe we de verwerking van je mogen voortzetten.

Wanneer je bij het bestelproces hebt gekozen voor: “INFORMEER ME VIA E-MAIL” Dan zullen we je wanneer blijkt dat uit de bestandscontrole het ontwerp niet optimaal is, een e-mail sturen met de vastgestelde problemen en ook een oplossing aanreiken hoe je ons een bruikbaar bestand kunt bezorgen. In afwachting zetten we je bestelling ‘on hold’ (in wacht). Zorg ervoor dat je dus na je bestelling je mailbox in de gaten blijft houden, en controleer ook regelmatig je spam! Want de levertermijn schuift mee op tot we over een bruikbaar bestand beschikken om in productie te kunnen nemen.   “TOCH PRODUCEREN OP MIJN VERANTWOORDELIJKHEIDBij deze keuze laten we de snelheid van levering primeren boven de kwaliteit van het drukwerk op jouw eigen verantwoordelijkheid, handig als je een deadline te halen hebt en de kwaliteit minder belangrijk is dan de boodschap die je drukwerk brengt. Deze verwerking is echter geheel onder voorbehoud dat het bestand enigszins bruikbaar moet zijn voor verdere verwerking in onze productie. Een bestand dat niet in de juiste proportionele verhoudingen wordt aangeleverd of een zeer onscherpe of onleesbare kwaliteit met zich meebrengt, dat kunnen we onmogelijk in productie nemen omdat het niet werkbaar of gewoon zinloos is.
Hieronder een overzicht van de bestandscontrole checks (groene vinkjes) die wij volledig gratis voor je uitvoeren. Wil je snel over je drukwerk beschikken? Dan kan je vaak gemaakte fouten zelf voorkomen met onze onderstaande tips. Of raadpleeg de 10 stappen voor het drukklaar maken van bestanden.

CHECK-UP BESTANDSCONTROLE

HOE aanleverfouten voorkomen
zodat je drukwerk sneller in productie kan

FORMAAT
Correcte afmeting van het document

 

 

Zorg ervoor dat je de afmeting van je document waarin je het ontwerp maakt overeenkomt met de afmeting van het drukwerk.
Let erop dat je millimeters en centimeters niet door elkaar haalt!

AANTAL PAGINA’S
Overeenkomstig met het drukwerk

 

 

Zorg ervoor dat je enkel het aantal pagina’s of bestanden aanlevert die er gedrukt moeten worden. Zo voorkom je misverstanden of onduidelijkheden en kunnen we sneller aan de slag.

HULPLIJNEN
Voorbeeld posities en hulplijnen

 

 

Hulplijnen en aanduidingen van bijvoorbeeld uitsparingen, vouwlijnen, etc. die in werkbestanden (templates/sjablonen) aangegeven worden, mogen niet meer aanwezig zijn in het uiteindelijke drukbestand dat je aan ons bezorgd.

KLEURMODUS CMYK
Drukkleur CMYK in plaats van RGB of Spot

 

Wanneer je bestand in RGB (schermkleuren) of Steunkleuren (bv. Pantone of RAL) is opgemaakt, dan worden deze automatisch omgezet in CMYK (drukkleuren).
Hierdoor kunnen je gebruikte kleuren doffer of fletser uitvallen!
Voorkom kleurafwijkingen door je bestand in CMYK kleurmodus te maken.

AFLOOP (BLEED)
Witranden voorkomen bij het snijden

 

 

Afloop is nodig om lichte machinale afwijkingen (snijmarges) op te vangen.
Voorzie je geen afloop, dan bestaat de kans dat bij drukwerk dat tot op de rand bedrukt moet worden, alsnog dunne witranden ontstaan. De kleur of achtergrondafbeelding laat je daarom 3mm, 5mm of 10mm buiten het drukformaat lopen. Je levert het ontwerp dan ook iets groter aan zodat wij het schoonsnijden waardoor het overtollige wegvalt en jij drukwerk op de juiste afmeting ontvangt.

RESOLUTIE (DPI)
Kwaliteit van afbeeldingen

 

 

Papieren drukwerk vereist een resolutie van minimum 300dpi (op ware grootte). Hanteer 150dpi als een absoluut minimum. Probeer voor grootformaat reclame zoals spandoeken of buitenborden te streven naar een minimum van 100dpi, zodat ook daarvan een relatief goed drukresultaat kan bekomen worden.
Hoe hoger de resolutie (dpi), hoe beter de drukkwaliteit die we kunnen bereiken!

VECTOR AFBEELDINGEN
Tbv. kwaliteit en contourlijnen

 

 

Gebruik zoveel mogelijk vectoriële bestanden. Hierdoor bekomen we altijd een scherp drukresultaat. Voor het aanduiden van contoursnijdingen (CutContour) zijn lijnen in vector altijd noodzakelijk.

INGESLOTEN LETTERTYPES
Conflicten met fonts voorkomen

 

 

Zorg bij het exporteren naar PDF dat je de instelling PDF/x1a gebruikt.
Dan worden gebruikte lettertypes mee in de PDF opgenomen en ontstaan er geen conflicten bij de verwerking. Nog beter is om alle teksten om te zetten in outlines (lettercontouren), of dat je bij twijfel de gebruikte lettertypebestanden (.ttf) apart aan ons bezorgd zodat wij deze kunnen installeren op onze systemen.

KADERS
Dikte van kaders en randen

 

 

Kaders te dicht bij de rand van het drukwerk plaatsen is nooit een goed idee.
Zorg ervoor dat ze voldoende dik staan, of zet ze minstens ± 1cm van de rand af.
Bij het snijden kan er namelijk een kleine machinale afwijking voorvallen waardoor je rand er anders niet meer aan alle zijden even dik zal uitzien.

VEILIGHEIDSMARGE
Teksten te dicht tegen de rand

 

 

Het oogt niet professioneel als teksten te dicht tegen de rand van het drukwerk staan. Ook loop je het risico dat door machinale afwijkingen teksten deels worden afgekapt. Probeer tekst minstens zo’n 1 à 2cm van de rand te plaatsen.

AANDUIDINGEN
Tbv. specifieke afwerkingen

 

 

Specifieke aanduidingen van bijvoorbeeld de contourvormen voor contoursnijdingen, boorgaten, spotkleuren, witte kleur (White), etc. moeten als een aparte steunkleur en in overdruk in het document voorzien worden. Of je bezorgd het als een apart tweede opmaakbestand.

OVERDRUK
Ontwerp NOOIT in overdruk!

 

Zorg ervoor dat teksten en afbeeldingen NOOIT in overdruk staan!
Zo voorkom je dat bepaalde kleuren, leesbaarheid of zichtbaarheid worden tenietgedaan en dat de inktdekking wordt overschreden (waardoor deze niet voldoende absorbeert). Gebruik uitsluitend overdruk om specifieke afwerkingen in het ontwerp aan te duiden wanneer dat vereist is (enkel als aparte steunkleuren), of eventueel uitzonderlijk voor zwarte teksten op een gekleurde ondergrond.

SPEL- EN TYPFOUTEN & GRAMMATICA
Dit valt onder je eigen verantwoordelijkheid.

Teksten worden nooit door ons nagekeken!

 

Lees alvorens je ons je ontwerp bezorgd, zelf eerst zeker nog eens alle teksten heel grondig na. Het is voor ons namelijk onmogelijk om alle teksten te controleren op typfouten, spelfouten of grammatica. Hiervoor ben jij dus zelf verantwoordelijk.
Wanneer je van ons een digitale drukproef ontvangt ter nazicht, verwachten we eveneens dat je ook dan alle informatie en teksten zelf grondig controleert.